Fructe
Majoritatea oamenilor înțeleg fructele. Fructul este ceva care crește pe o plantă: un copac, un tufiș sau o plantă mai mică. Fiecare plantă va produce un singur fel de fructe, adică o portocală crește doar în copacul de portocale, merele cresc doar în măr și murele într-un tufiș de mure etc.
De asemenea, este probabil ca uneori fructele din acești copaci să fie întotdeauna foarte dulci sau foarte acri. Nu puteți avea fructe rele într-un un copac bun sau fructe bune într-un copac rău (cu excepția cazului în care au fost atacate de insecte sau păsări, caz în care fructele individuale pot fi bune sau rele, dar în general arborele păstrează același fel de fructe).
Fructul spiritual
Fructul spiritului este ceva pe care fiecare creștin ar trebui să îl poarte.
După cum știm, dacă ceva este nou, acesta trebuie să fie diferit de cel vechi. Ca și în cazul unui computer nou, aspirator etc. Va fi similar, dar ar trebui să fie o versiune mai îmbunătățită a articolului original. Când devenim creștini, așa se întâmplă. Vom fi în continuare persoana care am fost, dar treptat vom deveni o persoană nouă, pentru că aceasta este lucrarea Duhului Sfânt: să ne transforme într-o persoană nouă.
Atunci când devenim creștini, Duhul Sfânt va veni să locuiască cu noi și în noi și va începe să ne schimbe. 2 Corinteni 5:17 spune: ’’Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi.’’
Înainte ca oamenii să devină creștini, vor exista lucruri în viața lor care nu sunt frumoase, caracteristici sau atitudini care se vor schimba când vom deveni creștini. Poate că am fost nepoliticoși, neascultători, plini de ură sau furie, resentimente sau amărăciune, nerăbdători, cruzi, geloși, argumentativi și multe alte lucruri. Aceste lucruri sunt numite faptele firii pământești, natura păcătoasă. Există o listă în Galateni 5:19-21.
Rodul Duhului Sfânt
Autorul cărții Gălățeni, apostolul Pavel, continuă apoi să ne spună care este rodul Duhului Sfânt.
Galateni 5:22-23:’’Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege.’’ Aceste nouă lucruri formează împreună roada Duhului Sfânt.
Lucrarea Duhului Sfânt este de a ne asigura că noi, ca creștini, producem acest rod. Așa știm dacă cineva este sau nu un creștin adevărat: ne vom schimba tot timpul. Aceste nouă caracteristici ne arată cum este Dumnezeu și cum este Isus, iar Dumnezeu vrea ca noi să fim transformați pentru a deveni tot mai asemănători lui Isus. Există multe versete care ne spun acest lucru. Iată două:
- Romani 8:29 ’’Căci, pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a şi hotărât mai dinainte să fie asemenea chipului Fiului Său, pentru ca El să fie Cel Întâi Născut dintre mai mulţi fraţi.’’
- Coloseni 3:10 ’’şi v-aţi îmbrăcat cu omul cel nou, care se înnoieşte spre cunoştinţă, după chipul Celui ce l-a făcut.’’
Concluzie
Roada Duhului nu este doar un singur lucru. Are nouă părți, nu putem alege ceea ce vrem așa cum am dori dintr-un coș cu fructe. În calitate de creștini, trebuie să ne supunem și să ne predăm lui Dumnezeu, astfel încât aceste nouă caracteristici să fie văzute în noi și toată lumea din jurul nostru să poată vedea schimbarea. Aceasta este o dovadă că suntem cu adevărat copiii lui Dumnezeu și că Duhul Sfânt lucrează în viața noastră. Îi putem cere lui Dumnezeu să ne ajute să dezvoltăm unul dintre aceste lucruri mai mult decât altul, adică poate că suntem cu adevărat furioși și simțim că nu putem ierta niciodată pe o anumită persoană. Acesta este un moment în care Îl putem ruga pe Dumnezeu să ne ajute cu această problemă.
Trebuie să ne amintim că acesta este rodul Duhului. Nu putem încerca în propriile forțe să arătăm îmbunătățire sau să arătăm din ce în ce mai mult aceste caracteristici. Este sarcina Duhului Sfânt să-I producă rodul. La fel cum un copac nu poate încerca să producă diferite tipuri de fructe. Va aduce doar rodul pe care a fost făcut să-l dea. Dacă suntem lăsați singuri, rodul pe care îl aducem va fi întotdeauna furia, egoismul, mândria etc. Avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu pentru a duce rodul Lui.