Îngăduie Dumnezeu ca o persoană divorțată să se recăsătorească în timp ce fostul soț sau fosta soție este încă în viață? Dacă o persoană divorțată s-a recăsătorit deja, ar trebui să divorțeze din nou? Cum se simte Dumnezeu atunci când două persoane care au divorțat se recăsătoresc?
Dumnezeu urăște divorțul (Maleahi 2:16) și îl permite doar în cazul infidelității unuia sau al celuilalt (Matei 19:9). Chiar și în cazul infidelității, Dumnezeu nu cere sau dorește divorțul, ci doar îl permite (Matei 19:7-8). (Cum trebuie înțeleasă exact această permisiune, nu este o întrebare ușoară. De-a lungul istoriei, creștinii au avut opinii diferite în această privință). Atunci când a existat infidelitate sau alte păcate care au destrămat relația, este dorința lui Dumnezeu ca ambii parteneri să se pocăiască. Ei trebuie să se ierte unul pe celălalt și să se împace (Luca 17:3-4, 1 Corinteni 7:10-11).
Iertați-vă unul pe celălalt
Iertarea este întotdeauna necesară, iar lipsa iertării este un păcat (Matei 6:15). Poate fi dificil să ierți și poate dura mult timp. Dar Dumnezeu vrea întotdeauna ca noi să-i iertăm pe ceilalți. În unele căsnicii, se poate întâmpla ca infidelitatea continuă sau abuzul să împiedice reconcilierea în căsnicie. Aceasta nu este posibilă, cel puțin nu în viitorul apropiat. Nu este nici înțelept, nici sigur pentru cuplu să încerce să se împace.
În cazul unei atitudini încăpățânate și neîmpăcate din partea cel puțin a unuia dintre soți, celălalt care dorește să se împace nu este obligat să îl forțeze pe partenerul său neîmpăcat să rămână căsătorit cu el (1 Corinteni 7:15). Dumnezeu dorește iertarea și împăcarea, astfel încât El ar vrea ca două persoane care au divorțat să se împace în cele din urmă și să se reunească din nou cu fostul lor partener de căsătorie. Acesta ar fi rezultatul ideal pentru un cuplu care a divorțat. Dar ce se întâmplă dacă se pare că reconcilierea nu se va întâmpla niciodată și unul dintre parteneri (sau ambii) dorește să se recăsătorească cu altcineva? Isus spune:
„Oricine îşi lasă nevasta şi ia pe alta de nevastă preacurveşte şi cine ia de nevastă pe cea lăsată de bărbatul ei preacurveşte.” (Luca 16:18)
Posibilitatea de împăcare
Asta înseamnă că Dumnezeu nu este de acord ca o persoană divorțată să se recăsătorească. Atâta timp cât rămâne posibilitatea reconcilierii și a reunificării în căsătorie, o nouă căsătorie cu o altă persoană nu este permisă. Este un păcat. Biblia spune:
„Celor căsătoriţi, le poruncesc, nu eu, ci Domnul, ca nevasta să nu se despartă de bărbat. Dacă este despărţită, să rămână nemăritată sau să se împace cu bărbatul ei. Şi nici bărbatul să nu-şi lase nevasta.” (1 Corinteni 7:10-11)
Dacă fostul soț moare, atunci soțul rămas este liber să se căsătorească:
„O femeie măritată este legată de lege câtă vreme îi trăieşte bărbatul; dar dacă-i moare bărbatul, este slobodă să se mărite cu cine vrea; numai în Domnul.” (1 Corinteni 7:39)
Tăierea reunificării
În cazul în care un fost soț este încă în viață și se căsătorește în mod păcătos cu o altă persoană în loc să caute împăcarea, Dumnezeu nu ar vrea ca această a doua căsătorie să se încheie cu un divorț. Chiar dacă acel soț care s-a recăsătorit și-a dat seama că a păcătuit căsătorindu-se în loc să caute împăcarea. Biblia ne învață că, dacă o persoană divorțează, se recăsătorește cu o altă persoană, apoi acea a doua căsătorie se încheie (indiferent de motiv), atunci soții inițiali nu se pot împăca.
„Când cineva îşi va lua o nevastă şi se va însura cu ea şi s-ar întâmpla ca ea să nu mai aibă trecere înaintea lui, pentru că a descoperit ceva ruşinos în ea, să-i scrie o carte de despărţire şi, după ce-i va da-o în mână, să-i dea drumul din casa lui. Ea să iasă de la el, să plece şi va putea să se mărite după un alt bărbat. Dacă şi acesta din urmă începe s-o urască, îi scrie o carte de despărţire şi, după ce i-o dă în mână, îi dă drumul din casa lui sau dacă acest bărbat din urmă care a luat-o de nevastă moare, atunci bărbatul dintâi, care îi dăduse drumul, nu va putea s-o ia iarăşi de nevastă, după ce s-a pângărit ea, căci lucrul acesta este o urâciune înaintea Domnului, şi să nu faci vinovată de păcat ţara pe care ţi-o dă de moştenire Domnul Dumnezeul tău.” (Deuteronomul 24:1-4)
Prin urmare, dacă fostul soț se recăsătorește cu altcineva, tăind astfel orice posibilitate de a se reuni în căsătorie, atunci soțul care a ținut să se recăsătorească cu fostul soț este acum liber să se căsătorească cu altcineva.
Citeste și: Cum să fiu un soț bun?