Cât de important este să sărbătorim sărbătorile creștine? 

În orașul meu natal, la doar o zi după nebunia comercială de Crăciun, ouăle de Paște cu ciocolată erau de vânzare pestetot. Vrem chiar să facempartedin sărbătorirea festivitățilorcare au fost atât de deturnate de lume? Și sunt sărbătorile chiar importante? 

De-a lungul istoriei, creștinii au adoptat puncte de vedere diferite cu privire la ce sărbătorimsau ce să nu sărbătorim, de obicei toate din motive foarte bune. 

Ținerea sărbătorilor nu este fundamentală pentru credința ta 

Dar să începem cu apostolul Pavel, care, în opinia mea, afirmă că participarea la sărbători nu este fundamentală pentru credința ta când spune în Romani 14:5: ’’Unul socoteşte o zi mai presus decât alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui.’’ 

El observă chiar că poate fi periculos, dacă oamenii respectă cu sclavie regulile despre sărbătorile speciale în speranța că își pot câștiga mântuirea în acest fel. El le scrie galatenilor: ’’Voi păziţi zile, luni, vremuri şi ani. Mă tem să nu mă fi ostenit degeaba pentru voi’’ (Galateni 4:10-11). 

Problema aici a fost că noii credincioși care nu erau evrei, au început să urmeze învățătorii care au spus că ar trebui să respecte toată legea evreiască, inclusiv sărbătorile religioase. Pavel consideră acest lucru foarte periculos, deoarece a distrus libertatea pe care o găsiseră ei în Isus. 

Amintindu-ne de lucrurile mărețe pe care Dumnezeu le-a făcut pentru noi 

Dar ce zici de astăzi? Unele dintre festivalurile noastre, precum Vinerea Mare / Paștele și Rusaliile, se bazează pe sărbători evreiești antice. Moartea lui Hristos și coborârea Duhului Sfânt le-au dat un nou sens. Nu trebuie să le sărbătorim ca fiind o regulă și nu este necesar să le sărbătorim exact în acele zile. Dar cred că este bine să avem anumite date stabilite când ne amintim cu multă recunoștință de lucrurile mărețe pe care Dumnezeu Le-a făcut pentru noi. De aceea, Dumnezeu a instaurat sărbătoarea Paștelui originală (care a devenit ulterior Vinerea Mare), astfel încât poporul Său șiamintească cum I-a izbăvit din sclavie.  

Unițibiserica 

Aceste sărbători unesc și bisericadin întreaga lume, deoarece credincioșii din fiecare cultură găsesc modalități de a-și aminti împreună ceea ce a făcut Dumnezeu și de a depune mărturie celor din jur. Este adevărat că, în special în fostele națiuni creștine, festivalurile au fost comercializate aproape fără a fi recunoscute. Totuși, ele oferă numeroase oportunități creștinilor de a vorbi cu necredincioșii despre motivele pentru care sărbătorim și de a invita oamenii la sărbătorile speciale ale bisericii. 

Despre Crăciun 

Crăciunul este unul amuzant, deoarece nu se bazează pe calendarul evreiesc, dar a fost programat să coincidă cu sărbătorile păgâne din mijlocul iernii. De asemenea, a încorporat simboluri păgâne, precum un pom de Crăciun. Din acest motiv, există creștini care nu vor să sărbătorească Crăciunul. Totuși, cred că venirea lui Hristos pe lume a fost un eveniment care a schimbat cerul și pământul, de aceea merită să fie sărbătorit cu bucurie. Deci, dacă aveți probleme cu calendarul păgân, alegeți o altă dată sau renunțați la pom dacă credeți că nu este creștin, dar sărbătoriți ceea ce a făcut Dumnezeu. 

Cina Domnului 

Singura sărbătoare pe care nu trebuie să o ignorăm este sărbătoarea cinei sau a comuniunii / Liturghiei Domnului. Pentru că Isus a poruncit „să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea (Luca 22:19). Nu este legat de o anumită dată, ci de un moment regulat de reflecție și recunoștință. 

Ca oameni, avem nevoie de reamintirile pământești despre pâine și vin, despre zile și ritualuri și despre adunarea fizică cu ceilalți, pentru a ne aminti de realitatea spirituală a mântuirii lui Dumnezeu. Așadar, îmbrățișați festivalurile,  nu să fie o povară sau o lege, ci o ocazie de a vă aminti și de a vă bucura. 

Distribuiți postarea