Ce este Biblia? 

Dacă auziți vreodată un creștin vorbind despre credința sa, probabil că se va referi la Biblie la fiecare două propoziții. Această carte are o importanță cheie pentru credința creștină, așa că, dacă sunteți interesat de Dumnezeu, va trebui să știți ce este Biblia și de ce este atât de vitală. Acest articol vă ajută să începeți. 

Care este semnificația cuvântului „Biblie”? 

Cuvântul „Biblie” provine din cuvântul grecesc βιβλία, care înseamnă literalmente „cărți”. Este o colecție de scrieri religioase pe care creștinii le acceptă ca fiind Cuvântul autoritar al lui Dumnezeu. 

Despre ce este vorba în Biblie? 

Biblia este o carte foarte specială. Este principala noastră sursă de informații despre Dumnezeu, revelată de El însuși. 

Care este mesajul de bază al Bibliei? 

Biblia spune povestea unui Dumnezeu iubitor care a creat lumea și nu a abandonat-o niciodată – în ciuda răzvrătirii umanității. „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piară, ci sa aibă viată veșnica.” (Ioan 3:16). Pentru informații mai detaliate despre conținutul Bibliei, vă rugăm să citiți articolul nostru Care este mesajul Bibliei? 

Care este scopul Bibliei? 

Prin Cuvântul Său, Dumnezeu proclamă dragostea Sa pentru omenire și standardele Sale neschimbătoare de adevăr, dreptate, dragoste, bunătate și înțelepciune. Atunci când citești Biblia, poți descoperi ce vrea Dumnezeu să-ți spună și care sunt planurile Sale, nu doar cu viața ta, ci și cu această lume. Un psalm exprimă acest lucru în felul următor: „Cuvântul Tău este o candela pentru picioarele mele si o lumina pe cărarea mea.” (Psalmul 119:105). 

În plus, Biblia oferă o relatare adevărată și fiabilă a creației și a realităților din „culise”, ceea ce reprezintă o bază solidă pentru o viziune creștină asupra lumii. Ea ne ajută să înțelegem lumea din jurul nostru, ne oferă o perspectivă asupra propriei noastre condiții de oameni decăzuți și ne spune cum putem totuși să fim salvați de Isus Hristos și să găsim viața veșnică. 

Cum a fost scrisă Biblia? 

Creștinii numesc uneori Cuvântul lui Dumnezeu „Scripturile”, deoarece nu este o singură carte, ci o colecție de cărți. Toate aceste cărți împreună, le numim „Biblia”. 

Câte cărți are Biblia? 

Biblia este alcătuită din 66 de cărți. Acestea au dimensiuni cuprinse între mai puțin de 300 de cuvinte și peste 42.000 de cuvinte (în versiunile în limba engleză). Ele acoperă diferite categorii literare, cum ar fi înregistrări istorice, legi, poezii și mesaje profetice. 

Pentru o prezentare rapidă a tuturor cărților Bibliei, consultați această imagine[1]. Cele două rafturi superioare ale bibliotecii sunt cărți din Vechiul Testament, iar raftul inferior conține cărți biblice din Noul Testament. 

Cine a scris Biblia? 

Cărțile Bibliei au fost scrise de tot felul de autori umani. Unii au fost profeți chemați de Dumnezeu să vestească cuvântul Său, unul a fost medic, unii au fost regi, altul a fost păstor, cel puțin unul a fost pescar, iar altul a fost un prinț egiptean. Acești oameni și-au scris cărțile în diferite circumstanțe geografice și sociale. Multe cărți biblice își au originea în Israel, dar unele au fost scrise în Babilon sau în alte țări. Primele cărți biblice au fost scrise în timpul călătoriei lui Israel prin deșert, unele au fost compuse într-un palat regal, altele la ruinele Ierusalimului sau pe o insulă singuratică. Toți acești oameni au fost călăuziți de Duhul Sfânt în timp ce își scriau cărțile. 

Când a fost scrisă Biblia? 

Cărțile Bibliei au fost scrise pe parcursul mai multor secole. Prima carte este despre crearea lumii și a fost scrisă de Moise în jurul anului 1500 î.Hr. Cărțile Noului Testament au fost scrise în primul secol după Hristos. De-a lungul secolelor, aceste cărți au fost colectate și transmise cu grijă de la o generație la alta. 

În ce limbă a fost scrisă inițial Biblia? 

Biblia a fost scrisă în mai multe limbi. Cărțile Vechiului Testament sunt scrise în principal în ebraică și câteva părți mici în aramaică. Cărțile Noului Testament sunt scrise în greacă koinè. 

În prezent, Biblia completă este disponibilă în aproape 700 de limbi, iar Noul Testament în peste 5 000 de limbi din întreaga lume (pentru mai multe cifre, consultați site-ul web al traducătorilor Bibliei Wycliffe). Toate aceste versiuni sunt traduceri ale textelor originale ale Bibliei, așa cum au fost scrise cu secole în urmă, menite să facă accesibil Cuvântul lui Dumnezeu oamenilor din toate limbile și națiunile. La urma urmei, Dumnezeu „care voiește ca toți oamenii sa fie mântuiți si sa vina la cunoștința adevărului.” (1 Timotei 2:4) .

Biblia este unică și autoritară 

În ciuda acestei diversități, Biblia este o unitate coerentă. Acest lucru este posibil pentru că este inspirată de Dumnezeu însuși. Scripturile sunt revelația lui Dumnezeu prin intermediul autorilor umani care au fost iluminați și călăuziți de Duhul lui Dumnezeu. A se vedea, de exemplu, 2 Petru 1:21 – „… Caci nicio prorocie n-a fost adusa prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânați de Duhul Sfânt.„. 

Deoarece autorul real al Bibliei este Dumnezeul infailibil, Cuvântul Său este și el infailibil și inerant. Acest lucru implică, de asemenea, faptul că nicio scriere „umană obișnuită” nu ar putea înlocui sau completa vreodată Cuvântul lui Dumnezeu și nu ar avea aceeași autoritate ca și cărțile biblice. Biblia este unică. 

Cum este organizată Biblia? 

Cărțile Bibliei sunt prezentate în două colecții: Vechiul Testament și Noul Testament. 

  • Vechiul Testament conține Scripturile care au fost scrise înainte ca Iisus Hristos să se fi născut ca om. Aceste cărți variază de la relatarea creației, trecând prin cărți istorice despre (în principal) relațiile lui Dumnezeu cu poporul Israel și reflecții poetice despre conviețuirea cu Dumnezeu, până la mesaje profetice ale lui Dumnezeu către Israel sau către omenire în general. 
  • Noul Testament relatează despre viața lui Iisus pe pământ, inclusiv despre predicile și miracolele sale. În plus, el conține multe scrisori adresate bisericilor și persoanelor particulare, care oferă învățături despre Dumnezeu și despre viața de creștin. Noul Testament se încheie cu o viziune glorioasă a viitorului pe care Dumnezeu îl are pregătit pentru toți cei care cred în El. 

Cum se citește Biblia? 

Cel mai bun mod de a cunoaște Biblia este să o citești tu însuți. Creștinii au tendința de a face acest lucru în mod regulat, atât în particular, cât și împreună cu alți creștini, de exemplu în timpul slujbelor de la biserică. Dacă citiți Biblia pentru prima dată, este util să începeți chiar de la început, cu cartea Geneza. Dar, în loc să continuați să citiți totul de la un capăt la altul, vă sfătuiesc să treceți în continuare la Noul Testament pentru a citi una dintre cele patru Evanghelii despre viața lui Iisus. Acest lucru vă oferă un cadru de bază pentru a înțelege celelalte cărți biblice. Pentru mai multe sfaturi despre citirea Bibliei, vă rugăm să citiți acest articol. Dacă sunteți în căutarea anumitor versete biblice, iată un ghid pentru a le găsi. 

De ce este important să citim Biblia? 

Biblia ne învață cine este Dumnezeu și cum putem avea o relație personală cu El. Acest lucru este de o importanță vitală, deoarece cunoașterea lui Dumnezeu este singura cale spre fericirea veșnică: „Dar acum, Eu vin la Tine; si spun aceste lucruri, pe când sunt încă in lume, pentru ca sa aibă in ei bucuria Mea deplina.” (Ioan 17:3) Cuvântul lui Dumnezeu este în măsură „care pot sa-ti dea înțelepciunea care duce la mântuire, prin credința in Hristos Isus.„. (2 Timotei 3:15) 

Odată ce ai devenit creștin, citirea Bibliei este o modalitate excelentă de a crește spiritual, deoarece „Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa învețe, sa mustre, sa îndrepte, sa dea înțelepciune in neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desăvârșit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.„. (2 Timotei 3:16-17) 

Citiți și: Cum pot sa experimentez pacea

 

Distribuiți postarea