Cum ar trebui să mă predau lui Dumnezeu?

Înainte de a vorbi despre cum să ne predăm lui Dumnezeu, ar trebui să ne întrebăm: este oare o idee bună să mă predau? ‘Predare’ înseamnă ‘pierdere’, nu-i așa? Este asta vreodată un lucru bun? Destul de corect. Citește mai departe și îți voi explica de ce atât de mulți creștini vorbesc despre a se preda lui Dumnezeu, chiar dacă această frază nu se găsește în Biblie.

 Predarea înseamnă încetarea luptei

‘Predarea’ este folosită în mai multe moduri. O armată se predă unei armate victorioase. Ea recunoaște puterea superioară a celeilalte armate și permite armatei să decidă ce să facă cu cea care pierde. Așa că dacă te predai lui Dumnezeu, spui „Doamne, încetez să mă lupt cu Tine. Tu câștigi. Viața mea Îți aparține. Tu decizi ce se întâmplă.”

Predarea înseamnă oprirea rezistenței tale

Al doilea mod de a folosi ‘predarea’ este să spui: „mă predau iubirii”. Înseamnă că îți oprești rezistența împotriva acestui sentiment și că îți permiți să fii complet umplut cu el. Acesta este un pas pozitiv, fiindcă iubirea este bună.

Ce este predarea lui Dumnezeu?

Ambele utilizări ale cuvântului ‘predare’ sunt relevante atunci când vorbim despre predarea lui Dumnezeu. Este recunoașterea faptului că te-ai luptat cu Dumnezeu și că ar trebui să oprești asta și să-L lași pe El să îți spună cum ar trebui să fie viața ta. Acesta este un lucru pozitiv, pentru că atunci când Dumnezeu preia în viața ta, ești umplut de toate lucrurile pe care El vrea să ți le dea.

Ce ar trebui să predau lui Dumnezeu?

La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, forțele aliate au refuzat să negocieze cu Germania. Aveau o singură cerere: predarea necondiționată. Asta ar trebui să faci și tu: să-ți predai viața necondiționat lui Dumnezeu. Predă-ți mintea, trupul și voința.

Predă-ți mintea

A-ți preda mintea nu înseamnă să te oprești din a gândi. Înseamnă să gândești după voia lui Dumnezeu. Un aspect important al predării minții tale este să încetezi să o umpli cu ispite care duc la păcat. Atâtea programe TV te ispitesc să îți dorești lucruri materiale, imoralitate sexuală sau putere. Același lucru se aplică și la multe genuri de muzică. Prezența prietenilor greșiți face la fel. Să-ți predai mintea înseamnă să îți iei rămas bun de la toate aceste lucruri și în schimb să îți umpli mintea cu „tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună și orice laudă, aceea să va însuflețească” (Filipeni 4:8).

Predă-ți trupul

Dacă crezi în Isus, atunci trupul tău este un templu al Duhului Sfânt (1 Corinteni 6:19). Așa că tratează-ți trupul cu cinste, și nu îl deteriora prin fumat, consumul excesiv de alcool și participarea la cascadorii periculoase. Un alt aspect important la a-ți preda trupul este să te bucuri de sex în limitele stabilite de Dumnezeu: o căsnicie de o viață între soț și soție.

Predă-ți voința

Isus s-a rugat „facă-se nu voia Mea, ci a Ta” (Luca 22:42). Noi ar trebui să facem la fel. Mulți oameni, indiferent că își dau seama sau nu, vor să-L asculte pe Dumnezeu din când în când și să facă  și  voia lor din când în când. Desigur, asta ridică întrebarea: cât de des este voința noastră mai bună decât voința lui Dumnezeu? Răspunsul este: niciodată! Dacă îți impui voința împotriva voinței lui Dumnezeu, vei deteriora pe oamenii din jurul tău. S-ar putea să se simtă mai bine pentru tine, dar este o greșeală. De asemenea, pentru propria ta fericire pe termen lung, atât aici pe pământ, cât și în eternitate, voința lui Dumnezeu este cea mai bună. Ai încredere în El.

Predarea este obligată pentru un creștin

Primul beneficiu al predării lui Dumnezeu este salvarea. Predarea Domnului nu este opțională pentru un creștin – este definiția a ceea ce este un creștin. Este imposibil să fii un copil al lui Dumnezeu și să intri în cer atâta timp cât spui: eu hotărăsc pentru mine ce fac cu viața mea. Când îți pui încrederea în Isus ca Mântuitor, de asemenea Îl accepți pe El ca Domn peste viața ta. Fiecare creștin și-a predat viața lui Isus.

Predarea ne lasă să trăim aproape de Dumnezeu

Totuși trebui să recunoaștem că de multe ori nu ne predăm de tot. S-ar putea să existe domenii în viața ta pe care încă vrei să le ții sub autoritatea ta. Predarea acestor domenii va duce mai departe la beneficii. Al doilea beneficiu care vine cu predarea completă, este că trăim aproape de Dumnezeu. „Cine Mă iubește va fi iubit de Tatăl Meu. Eu îl voi iubi și Mă voi arăta lui” (Ioan 14:21).

Predarea ne lasă să-L slujim pe Dumnezeu

Al treilea beneficiu al predării noastre lui Dumnezeu este puterea pentru slujire. Nu Îl putem sluji pe Dumnezeu prin propriile noastre puteri. Când ne predăm influenței Duhului Sfânt, Dumnezeu ne poate folosi. Vezi de exemplu Faptele Apostolilor 4:31: „toți s-au umplut de Duhul Sfânt și vesteau Cuvântul lui Dumnezeu cu îndrăzneală.”

Pentru a te preda, trebuie să ai încredere în Dumnezeu

Predarea ta lui Dumnezeu începe cu o decizie. Asta e mai ușor de spus decât de făcut. Chiar trebuie să ai încrederea că Dumnezeu știe ce e mai bine în orice aspect al vieții tale. Abia atunci vei putea lua decizia de a Îl lăsa pe Dumnezeu să fie șeful în viața ta care să îți spună ce să faci.

Pentru a te preda, trebuie să Îi spui lui Dumnezeu

Predarea ta lui Dumnezeu continuă prin a-I spune lui Dumnezeu: „Doamne, mă predau ție, îmi predau mintea, trupul și voința. Condu-mă în adevărul tău.” El este Dumnezeul atotputernic și te va susține, de asemenea, în decizia ta de a te preda.

Pentru a te preda, trebuie să stai cu Dumnezeu

Predarea ta lui Dumnezeu este susținută și de obiceiuri bune. Citirea Cuvântului lui Dumnezeu îți va ține mintea focusată pe voia Lui. Închinarea lui Dumnezeu te va ajuta să rămâi aproape de Dumnezeul căruia te-ai predat. A fugi de rău te va ajuta să rămâi de partea lui Dumnezeu și să nu fii prins de diavol.

Concluzie

Dumnezeu știe cel mai bine. El L-a dat pe Isus Hristos ca Salvator pentru toți cei care cred în El. Pentru a primi din plin beneficiile salvării Lui, ar trebui să te predai de tot lui Dumnezeu. Ia-ți decizia să nu faci voia ta, ci voia lui Dumnezeu. Atunci vei fi aproape de Dumnezeu și vei experimenta puterea Lui. Citește Biblia și închină-te Domnului și continuă să fii binecuvântat în viața ta predată lui Dumnezeu.

Distribuiți postarea