Când creștinii păcătuiesc, Dumnezeu îi iartă și pedepsește sau doar îi iartă?
Isus a purtat pedeapsa pentru toate păcatele noastre: “El a purtat păcatele noastre în trupul Său pe lemn, pentru ca noi, fiind morți față de păcate, să trăim pentru neprihănire; prin rănile Lui ați fost vindecați” (1 Petru 2:24). Pentru că El a fost pedepsit în locul nostru, Dumnezeu nu mai pedepsește credincioșii pentru păcatele lor.
Acesta este harul lui Dumnezeu. Alte religii învață că primești ceea ce meriți. Credința creștină ne învață că Hristos a primit ceea ce noi meritam: sentința la moarte. Și noi primim ce El a câștigat pentru noi: viață veșnică. Totuși noi știm că atunci când devenim credincioși, nu devenim perfecți. Încă există păcat în viața noastră. Ce se întâmplă când păcătuim?
1. Păcatul tău a fost deja iertat
Hristos a murit pentru păcatele noastre. El a murit pentru toate păcatele noastre, trecute și viitoare. Când a murit, El a luat pedeapsa pentru ele. Iertarea noastră a fost completă la cruce. Deci păcatele noastre au fost deja iertate. Nu mai este nicio pedeapsă pentru ele.
2. Dumnezeu ne disciplinează
Când păcătuim, ne depărtăm de Domnul. El vrea să ne cheme înapoi la El. De multe ori El va lăsa să ni se întâmple lucruri rele. Totuși, ele nu sunt menite ca pedeapsă („meriți asta”), ci ca să ne disciplineze ( „ești pe calea greșită, vino înapoi!”).
Biblia ne arată că Dumnezeu ne disciplinează pentru că ne iubește: „Căci Domnul pedepsește pe cine-l iubește și bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primește” (Evrei 12:6). Deci dacă treci printr-o perioadă mai dificilă, și te întrebi dacă Dumnezeu te pedepsește, răspunsul este ”nu”. Dumnezeu nu te pune să plătești pentru păcatele tale, pentru că Isus a plătit pentru ele. Dar Domnul vrea să te învețe ceva. Lecția poate fi dureroasă, dar poți fi sigur că face parte din planul bun al lui Dumnezeu pentru viața ta.
3. Deseori Dumnezeu folosește consecințele naturale în procesul de disciplinare
Când păcătuim, deseori vor fi consecințe. Când insultăm pe cineva, s-ar putea să ne alegem cu nasul spart. Când furăm, s-ar putea să ajungem în închisoare. Când comitem adulter, s-ar putea să ajungem divorțați. Când fumăm, s-ar putea să ne alegem cu cancer la plămâni. Evident, Domnul nu ne va proteja de aceste consecințe. Ele fac parte din procesul de disciplinare. Așa realizăm care sunt consecințele temporare ale păcatului. Asta ne reamintește de consecințele veșnice ale păcatului, dacă nu avem un Salvator. Consecința veșnică este iadul. Ne cheamă să ne întoarcem la Dumnezeu, dacă niciodată nu ne-am pus încrederea în Isus ca Salvatorul nostru; sau ne cheamă să ne întoarcem la Dumnezeu, daca ne-am depărtat de El.
Ca să rezumăm: nu, Dumnezeu nu pedepsește credincioșii. Dar asta nu înseamnă că nu îți va fi greu. În 2 Timotei 3:12 citim: “de altfel, toți cei ce voiesc să trăiască cu evlavie în Isus Hristos vor fi prigoniți.” Domnul va trimite situații dificile spre noi. Să ne bucurăm de ele, pentru că asta arată că El ne tratează ca pe copiii Lui și că vrea să ne învețe să fim aproape de El.
Cum îți vorbește acest pasaj din Biblie? Te rugăm să ne spui gândurile tale mai jos!
Puteți citi, de asemenea, își ține Dumnezeu tot timpul promisiunile?