Cum găsesc un anumit verset biblic? Un ghid rapid de navigare 

reading_bible

Dacă purtați o conversație cu creștinii despre credința lor, aceștia se vor referi adesea la Biblie. Aceasta este sursa lor principală de informații despre Dumnezeu și joacă un rol important în viața lor. Prin urmare, în discuții ar putea spune lucruri de genul: „În doi Tesaloniceni 3 versetul 16, Pavel spune …”. Aceasta este o trimitere la un verset biblic, dorindu-le cititorilor că „Însuşi Domnul păcii să vă dea totdeauna pacea în orice fel. Domnul să fie cu voi cu toţi!”  

Dar pentru „începători”, acest lucru s-ar putea să nu fie imediat clar. Ar putea suna mai degrabă ca un jargon de neînțeles. Dacă aparții acestei categorii și nu știi de unde să începi: iată un ghid rapid de navigare către (și prin) Biblie. 

Să deconstruim o referință biblică 

 • Deși Biblia este adesea denumită „o carte”, ea este de fapt o colecție de 66 de cărți scrise de diferite persoane pe o perioadă de aproximativ 1500 de ani. Prin urmare, dacă oamenii vor să se refere la un anumit verset biblic, vor începe cu numele cărții biblice, care poate fi numele autorului, numele destinatarului sau un rezumat al conținutului cărții. Uneori vor adăuga un număr, cum ar fi „2 Samuel” sau „întâi Timotei”, dacă există mai multe părți ale cărții sau mai multe scrisori scrise de sau către aceeași persoană. Majoritatea copiilor biblice conțin o listă a tuturor cărților biblice cu numerele de pagină corespunzătoare pentru a vă ajuta să le găsiți. În versiunile digitale, tastați doar numele cărții în bara de navigare. 
 • Majoritatea cărților biblice sunt destul de lungi. Prin urmare, acestea au fost împărțite în capitole indicate cu un număr, cum ar fi „Ioan 3”. 
 • Uneori oamenii vor să se refere la o singură propoziție. Pentru a face acest lucru mai ușor, capitolele au fost împărțite în versete. Acestea au, de asemenea, un număr și sunt adesea indicate printr-un „:”. De exemplu: „Ioan 3:16” înseamnă Evanghelia scrisă de Ioan, capitolul al treilea, versetul numărul 16. Doar încearcă să găsești acest verset pentru tine; conține cel mai important adevăr existent vreodată! 

Ordinea cărților biblice 

Pentru a face lucrurile mai complexe, cărțile biblice sunt grupate în două colecții: așa-numitul „Vechiul Testament” și „Noul Testament”. Principala diferență este că Vechiul Testament a fost scris înainte de nașterea lui Iisus Hristos, iar Noul Testament a fost scris după venirea Sa. 

În cadrul fiecărui Testament, majoritatea versiunilor biblice actuale au ordonat cărțile în funcție de gen și / sau cronologic. Versiunile evreiești au o ordine diferită a Vechiului Testament (și nu au deloc Noul Testament). 

Genurile cărților biblice 

Iată o listă a diferitelor genuri, așa cum sunt ordonate în general:  

Vechiul Testament 

 • Pentateuhul: acestea sunt primele cărți ale Bibliei, cunoscute și sub numele de „cărțile lui Moise”. Acestea sunt despre primele „capitole” ale istoriei umane, de la creație până la începutul Israelului ca națiune. Aceste cărți includ multe legi și prescripții pe care Dumnezeu le-a dat lui Israel. 
 • Cărți istorice: această secțiune este alcătuită din douăsprezece cărți istorice, în special despre Israel. 
 • Cărți poetice: Vechiul Testament conține cinci cărți cu Psalmi, proverbe și literatură despre înțelepciune. 
 • Cărți profetice: există 17 cărți profetice, care conțin mesaje ale lui Dumnezeu (în principal către poporul Israel). 

Noul Testament 

 • Evangheliile: primele patru cărți ale Noului Testament povestesc viața, moartea și învierea lui Isus Hristos. 
 • Cartea Faptele Apostolilor: Această carte ne spune despre nașterea Bisericii după învierea lui Isus și despre modul în care vestea bună despre Isus a început să fie predicată în toată lumea. 
 • Scrisorile: există douăzeci și două de scrisori către biserici și persoane. Se focusează în principal pe ce înseamnă să fii creștin și cum să trăiești ca un creștin. 
 • Cartea Apocalipsa: Aceasta este o carte profetică despre ceea ce se vaîntâmpla în viitor. 

 Cunoașterea proprie a Bibliei 

 Acum că știi aproximativ cum să navighezi prin Biblie, te încurajez să începi să citești! Dintr-un motiv bun, creștinii sunt atât de entuziasmați de Biblie. Este Cuvântul lui Dumnezeu și este „puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede” (Romani 1:16).  

A fost de ajutor acest articol pentru a-ți găsi drumul prin Biblie? Te rugăm să îți împărtășești gândurile mai jos! 

Puteți citi, de asemenea: De ce este Biblia importantă?

Distribuiți postarea