Cum îmi dau seama dacă ceva este un păcat?

Dumnezeu, creatorul tuturor lucrurilor, a stabilit regulile prin care oamenii trebuie să trăiască pentru a fi fericiți, împliniți și plăcuți lui Dumnezeu. Păcatul este rebeliunea împotriva lui Dumnezeu și a regulilor Sale.

Romani 2:14-15 subliniază faptul că chiar și cei care nu-L cunosc pe Dumnezeu sau vreun Cuvânt al Său, sunt în stare, din fire, să facă ceea ce este drept. Ei știu asta datorită conștiinței lor, pe care Dumnezeu ne-o dă arătându-ne ce este corect și ce este greșit. Din păcate pentru mulți oameni, aceștia și-au ignorat conștiința și și-au împlinit propriile pofte atât de mult timp încât le este greu să discerne ce este bine și ce este rău.

Discernând ce este bine și ce este greșit

Când devenim creștini, s-ar putea ca la început să fie greu să discernăm ce este bine și ce este greșit. Dacă nu ești sigur că ceva este un păcat sau nu, atunci nu o fă, mai ales dacă rezultatul va fi pierderea credinței cuiva din cauza acțiunilor tale. Asta ni se învață în Romani 14. Nu ar trebui să te apropii cât mai mult de păcat fără să păcătuiești într-adevăr; ar trebui să încerci să fii cat mai aproape de Dumnezeu, și atunci vei fi departe de păcat!

Iubește-L pe Dumnezeu și iubește-ți aproapele

Cel mai important instrument pe care ni l-a dat Dumnezeu pentru a ști dacă ceva este un păcat sau nu, este Cuvântul Său. În Ioan 14:15 Isus zice: ’’Dacă Mă iubiți, veți păzi poruncile Mele’’. În Biblie putem citi care sunt poruncile lui Isus. Cel mai simplu rezumat este: iubește-L pe Dumnezeu și iubește-ți aproapele. Când faci asta, vei asculta de Dumnezeu și nu vei fi captiv păcatului.

Rolul Duhului Sfânt

Cu toate acestea există multe situații în care nu este clar imediat cum poruncile Domnului se aplică la situația noastră. Putem învăța din biserica noastră cum creștinii din istorie au înțeles ce înseamnă să asculți de Dumnezeu. Dar Îl avem și pe Duhul Sfânt. Duhul Sfânt are multe roluri: ne învață, ne conduce la a înțelege adevărul, ne amintește de lucrurile pe care le-am învățat etc. Dar cel pe care vreau să-l evidențiez este condamnarea. Ioan 16:8 spune ’’Și când va veni El (Duhul Sfânt), va dovedi lumea vinovată în ce privește păcatul, în ce privește dreptatea și în ce privește judecata’’.

Atunci când păcătuim, Duhul Sfânt ne va face să ne simțim inconfortabili cu privire la ceea ce am făcut (condamnare). Ca urmare ar trebui să ne grăbim să mărturisim și să cerem iertare lui Dumnezeu. Dacă este implicat altcineva, s-ar putea să trebuiască să le mărturisim și lor și să le cerem iertare. În cazul unui furt sau al spargerii unui lucru care aparține altcuiva, s-ar putea să fie nevoie să înlocuim acel lucru. Duhul Sfânt ne călăuzește în mod constant, astfel încât putem fi curățați de păcat. Dacă refuzăm să ascultăm de îndemnurile Sale, atunci treptat El va tăcea, și vom înceta să creștem și să fim puternici pentru că L-am ignorat pe Dumnezeu care ne vorbește.

A te simți vinovat

Uneori oamenii se pot simți vinovați de ceva și nu sunt siguri de ceea ce au făcut. Când asta se întâmplă, trebuie să ne rugăm și să-I cerem lui Dumnezeu să ne descopere păcatul, pentru a ne putea ocupa de asta. Dacă nimic nu iese la lumină, s-ar putea ca diavolul să îți dea un sentiment fals de vinovăție care poate provoca oprirea creșterii în viețile noastre spirituale. 1 Ioan 1:9 ne spune că dacă ne mărturisim păcatele, Dumnezeu ne va ierta și ne va curăța. Așa că dacă ne simțim în continuare vinovați de ceva, dar Dumnezeu nu ne arată nimic, sau îți tot amintești de ceva ce ai făcut în trecut și ai mărturisit dar încă nu te simți fericit, aduc-ți aminte de acest verset. Odată ce ne-am mărturisit păcatele, Dumnezeu ne iartă și ne curatește, și păcatul este uitat.

Distribuiți postarea