Ca și creștini avem privilegiul puternic al rugăciunii. Știm că rugăciunea este importantă și că ar trebui să facă parte din viața noastră de zi cu zi. Și totuși, rugăciunea nu este întotdeauna ușoară. Uneori repetăm întrebarea ucenicilor lui Isus: ’’Doamne, învață-ne să ne rugăm’’ (Luca 11:1).
Folosind rugăciuni liturgice
Isus le-a dat ucenicilor Săi un exemplu de rugăciune, cunoscută sub numele de Tatăl nostru. Această rugăciune este adesea recitată literal de creștini. Mai târziu, bisericile au dezvoltat mai multe rugăciuni care pot fi folosite de oameni pentru a le recita literalmente. O colecție bine-cunoscută de astfel de rugăciuni este Cartea de Rugăciuni Comune, așa cum se folosește în bisericile anglicane.
Dar există mult mai multe, în diferite limbi și folosite de diferite confesiuni bisericești. Unele dintre acestea sunt rugăciuni generale, altele sunt potrivite în special pentru anumite zile sau ocazii. Astfel de rugăciuni pot fi de ajutor când ne este greu să găsim cuvintele potrivite pentru a ne exprima mulțumirile sau durerile, când gândurile noastre tind să rătăcească, sau când suntem atât de ocupați cu o anumită problema încât cu greu ne putem focusa pe altceva. Rugăciunile liturgice echilibrate pot fi foarte sănătoase pentru viețile noastre de rugăciune.
Folosind propriile cuvinte
Cu toate acestea, Biblia arată clar că putem folosi și propriile noastre cuvinte pentru rugăciunile noastre. Nu există prescripții despre durata sau conținutul rugăciunii, darămite despre formularea exactă a cuvintelor în rugăciunile noastre. Isus ne clarifica asta în Matei 6:7-8: ’’Când va rugați, să nu bolborosiți aceleași vorbe, ca păgânii, cărora li se pare că, dacă spun o mulțime de vorbe, vor fi ascultați. Să nu va asemănați cu ei; căci Tatăl vostru știe de ce aveți trebuință, mai înainte ca să-I cereți voi’’.
Roagă-te atât liturgic, cât și personal
Prin întreagă Biblie găsim multe exemple de rugăciuni care se potriveau unei anumite ocazii, care exprimau emoțiile sau îndoielile personale ale cuiva, și nu ar fi deloc potrivite pentru a fi copiate de alți oameni în circumstanțe diferite. Asta este absolut bine. Rugăciunea poate fi o comunicare foarte personală cu Creatorul universului. Așa că, atât rugăciunile liturgice, cât și rugăciunile personale pot avea un loc valid în viața creștină.
Un ghid practic despre cum să te rogi
Uneori s-ar putea să simți că rugăciunile liturgice nu se adresează tuturor problemelor personale pe care vrei să le menționezi în rugăciunea ta. Și totuși, când îți folosești tot timpul doar propriile cuvinte, s-ar putea să ajungi la rugăciuni dezechilibrate sau să simți că repeți aceleași lucruri. Dacă asta e o problema pentru ține, următorul ghid practic te poate ajuta să îți dezvolți o viață de rugăciune personală dar echilibrată, care Îl va onora pe Dumnezeu. Ia-ți propria mână ca punct de plecare. Fiecare deget reprezintă un anumit aspect al rugăciunii.
Degetul mare în sus: laudă-L pe Dumnezeu
Începem cu degetul mare. Pentru cei mai mulți dintre noi, gestul degetului mare în sus este destul de clar. Gândește-te de exemplu la Facebook, unde acest semn este foarte des folosit. El exprimă aprobarea pentru cineva sau pentru ceva. Aplicând asta la rugăciune, degetul mare ne amintește că trebuie să-L lăudăm pe Dumnezeu pentru Cine este El și pentru ce a făcut El pentru omenire.
În cartea Psalmi găsim multe exemple de laudă: ’’Doamne, Dumnezeul nostru, cât de minunat este Numele Tău pe tot pământul!’’ (Psalmul 8:9) ’’Lăudați pe Domnul! Lăudați pe Domnul, căci este bun, căci îndurarea Lui ține în veci! Cine va putea spune isprăvile mărețe ale Domnului? Cine va putea vesti toată lauda Lui?’’ (Psalmul 106:1-2)
Indică spre binecuvântările lui Dumnezeu
Urmează degetul arătător, care este adesea folosit pentru a arăta spre lucruri din jurul nostru. În rugăciunea noastră, indicăm spre toate binecuvântările pe care Dumnezeu ni le-a dat, și Îi mulțumim Lui pentru ele. ’’Atunci voi lăuda Numele lui Dumnezeu prin cântări și prin laude Îl voi preamari’’ (Psalmul 69:30). ’’Pe Ține, Dumnezeul părinților mei, Te slăvesc și Te laud că mi-ai dat înțelepciune și putere și mi-ai făcut cunoscut ce Ți-am cerut noi, căci ne-ai descoperit taina împăratului!’’ (Daniel 2:23). ’’Mai întâi mulțumesc Dumnezeului meu, prin Isus Hristos, pentru voi toți, căci credința voastră este vestită în toată lumea’’ (Romani 1:8).
Degetul mijlociu: lipsa de respect și păcat
A arăta degetul mijlociu este considerat în general un gest nerespectuos, care arată dispreț. Deși probabil nu îl folosești așa literalmente, degetul mijlociu ne amintește de toate momentele în care Îl tratăm pe Dumnezeu sau pe alții cu lipsă de respect. Există adesea atâtea păcate în viața noastră pe care trebuie să le mărturisim și pentru care să ne cerem iertare. Fă din asta un element structurat în rugăciune pentru a elimina tot ce stă între Dumnezeu și tine. ’’Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept să ne ierte păcatele și să ne curățească de orice nelegiuire’’ (1 Ioan 1:9).
De asemenea și Psalmii oferă multe exemple de astfel de rugăciuni, vezi de exemplu Psalmul 51: ’’Ai milă de mine, Dumnezeule, în bunătatea Ta! După îndurarea Ta cea mare, șterge fărădelegile mele! Spală-mă cu desăvârșire de nelegiuirea mea și curățește-mă de păcatul meu! Căci îmi cunosc bine fărădelegile și păcatul meu stă necurmat înaintea mea. Împotriva Ta, numai împotriva Ta am păcătuit și am făcut ce este rău înaintea Ta; așa că vei fi drept în hotărârea Ta și fără vină în judecata Ta.’’
Degetul inelar: cum ne relatăm la ceilalți
Degetul inelar este locul în care mulți oameni poartă o verighetă. Acesta este un simbol pentru oamenii cu care suntem conectați: rude, prieteni, alți creștini. În acest moment al rugăciunii, ia-ți timp să te rogi pentru oamenii din jurul tău. Pavel a cerut de exemplu, într-una din scrisorile sale: fraților, rugați-vă pentru noi. La rândul său, Pavel scrie în Coloseni 1:9: ’’Nu încetăm să ne rugăm pentru voi și să cerem să va umpleți de cunoștința voiei Lui, în orice fel de înțelepciune și pricepere duhovnicească.’’ Isus chiar ne poruncește: ’’Binecuvântați pe cei ce vă blestemă, rugați-vă pentru cei ce se poartă rău cu voi’’ (Luca 6:28).
Roagă-te în ultimul rând pentru tine
Nu în ultimul rând, este degetul mic – o aducere aminte să ne rugăm și pentru noi. ’’În orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulțumire’’ (Filipeni 4:6). Dacă ne vărsăm inimile înaintea lui Dumnezeu în rugăciune, putem fi siguri că El ne ascultă. ’’Căci oricine cere capătă, cine caută găsește, și celui ce bate, i se deschide’’ (Matei 7:8).