Cum poate Isus să fie Dumnezeu și Fiul lui Dumnezeu în același timp? 

Există câteva lucruri în Biblie care sunt ușor de înțeles. Dar există unele lucruri în Biblie care sunt greu de înțeles. Indiferent cât de mult studiezi, rămâne totuși un mister. Unul dintre aceste mistere este modul în care Isus poate fi Dumnezeu și Fiul lui Dumnezeu în același timp. Dar, chiar dacă acesta este un mister, tot putem afla ceva despre el. Și putem scăpa și de câteva înțelegeri greșite despre Isus.  

Dumnezeu este unul și nu are soție 

În relațiile umane normale, un fiu are tată, dar fiul nu poate fi tată. Sunt doi oameni separați. Și dacă o persoană are tată, trebuie să aibă și o mamă. Aceasta este viața umană normală. În multe locuri din Biblie, Isus este numit „Fiul lui Dumnezeu”, de exemplu în Matei 4:5, 14:33, Marcu 1:1, Ioan 1:34. Deci, dacă Îl privim pe Isus dintr-o perspectivă umană, ai putea ajunge la concluzia că Dumnezeu are o soție care L-a născut pe Isus. 

Maria este un om, nu face parte din trinitate 

Dar nicăieri în Biblie nu se menționează „Dumnezeu Mama” și nu spune nimic despre faptul că Dumnezeu ar avea o soție. O femeie umană numită Maria L-a născut pe Isus după ce a rămas însărcinată în mod supranatural, fără să facă sex cu nimeni. În lumea antică, există povești despre zei care fac sex cu femei umane, dar asta nu se întâmplă în Biblie. Maria a fost doar mama lui Isus în sensul că L-a născut. Dumnezeu Tatăl nu a coborât din cer și nu a avut relații sexuale cu Maria. Treimea nu este Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Maria. Nu există mai mulți zei. Există un singur Dumnezeu.  

Dumnezeu este trei într-unul … dar nu trei zei 

Dar dacă există un singur Dumnezeu, cum poate avea El un fiu care este și Dumnezeu? Când Biblia vorbește despre „Dumnezeu Tatăl” și despre Isus „Fiul lui Dumnezeu”, se vorbește despre o relație care a existat întotdeauna… în interiorul lui Dumnezeu Însuși. Dumnezeu este unul, dar El este și trei persoane. Acest lucru este dificil de înțeles și oamenii s-au străduit să înțeleagă ceea ce găsim în Biblie. Știm că există Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Fiul (Isus) și Dumnezeu Duhul Sfânt. Dar Biblia ne spune clar că există un singur Dumnezeu. ’’Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn” (Deuteronom 6:4). 

Dumnezeu și Isus au fost ÎNTOTDEAUNA Tată și Fiu. Cheia gândirii despre Isus ca Dumnezeu și Fiul lui Dumnezeu este să înțelegem asta:  

1) Dumnezeu a existat dintotdeauna 

2) Tatăl a fost întotdeauna Tatăl 

3) Fiul a fost întotdeauna Fiul 

Cine a venit primul, Tatăl sau Fiul? Nici unul! 

În relația umană, un bărbat este singur înainte ca El să devină tată. Nimeni nu se naște ca tată. Dar Dumnezeu Tatăl a fost întotdeauna tată al Fiului. Au existat întotdeauna împreună pentru că sunt una. Biblia spune: ’’La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu. El era la început cu Dumnezeu” (Ioan 1:1-2). În aceste versete, „Cuvântul” se referă la Isus. Au fost întotdeauna împreună.  

Isus este Fiul lui Dumnezeu din totdeauna 

Imaginează-ți două cărți așezate pe o masă. O carte este deasupra celeilalte cărți. În mod normal, ai crede că o carte a fost pusă mai întâi pe masă și apoi o altă carte a fost pusă deasupra după aceea. Dar imaginează-ți dacă acele două cărți ar fi fost întotdeauna pe masă de când a început timpul. Nu a fost niciodată un moment în care acele două cărți să nu fie așezate așa. Chiar dacă ai crede că o carte a venit pe primul loc și cealaltă pe locul doi, nu este adevărat. Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Fiul sunt așa. Din punct de vedere uman, este logic să credem că un tată a fost primul și fiul a venit pe locul doi. Dar Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Fiul au existat întotdeauna împreună pentru că sunt una. Deoarece folosim cuvintele „Tată” și „Fiu”, pare ca și cum cineva trebuie să fie primul. Dar acest lucru nu este adevărat. Și acesta este un mister. 

Ceea ce știm … și nu știm 

O cheie pentru înțelegerea Bibliei este să te uiți la toate informațiile din Biblie și să alfi cum se potrivesc una cu cealaltă. Deoarece Dumnezeu este mult mai înalt decât noi și înțelegerea noastră, nu tot ceea ce găsim în Biblie are sens. De aceea este un mister, modul în care Isus poate fi Dumnezeu și Fiul lui Dumnezeu în același timp.  

Ceea ce știm este că există un singur Dumnezeu și că Isus este Dumnezeu, Tatăl este Dumnezeu și Duhul Sfânt este Dumnezeu. Cum se poate, nu știm. Dar trebuie ca toate misterele să fie rezolvate înainte de a putea avea credință în singurul Dumnezeu adevărat care Se revelează în Isus? 

Distribuiți postarea