Cum pot să mă iert pe mine însumi pentru unele lucruri pe care le-am făcut?

Uneori ne putem trezi gândindu-ne sau spunând aceste lucruri după un eveniment pe care îl considerăm ca fiind în totalitate vina noastră, iar rezultatele sunt devastatoare. O mamă care se întoarce pentru un minut și copilul său dispare. Cineva care conduce o mașină și provoacă un accident. Probabil că v-ați putea gândi la alte scenarii care lasă pe cineva să se simtă vinovat, chiar dacă i se spune că nu este vina lui, dar sentimentul de vinovăție pur și simplu nu va dispărea. 

Adevărata iertare din inimă înseamnă că nu voi mai căuta să pedepsesc sau să țin o ofensă împotriva cuiva din cauza unei abateri sau a unui păcat care a fost comis. 

În calitate de creștini, ni se spune că privilegiul pedepsei și al răzbunării este al lui Dumnezeu, nu al nostru, așa că, prin urmare, a fi iertat și a oferi iertare ar trebui să fie ușor de făcut. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna așa. 

Iertarea de la Dumnezeu 

Atunci când păcătuim, știm că relația noastră cu Dumnezeu va fi afectată și El ne cheamă să ne mărturisim păcatul înaintea Lui pentru ca El să ne poată curăța de vină. 1 Ioan 1:9 spune: „ Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiuire„. Păcatul este spălat, dar de multe ori trebuie să trăim cu consecințele păcatului nostru. Dumnezeu este capabil să ia aceste consecințe și să le împletească în viața noastră, astfel încât să iasă ceva bun din ele și să creștem în încrederea și dragostea noastră pentru Dumnezeu, pe măsură ce El ne clădește caracterul. 

Iertarea din partea celorlalți 

Atunci când păcătuim, pe lângă păcatul împotriva lui Dumnezeu, păcătuim frecvent și împotriva altor persoane, și este posibil să descoperim că trebuie să mergem la ele, să le mărturisim ceea ce am făcut și să le cerem iertare. Matei 5:23-24 spune: „Aşa că, dacă îţi aduci darul la altar şi acolo îţi aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ţi darul acolo, înaintea altarului, şi du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ţi darul„. Acest lucru poate părea mai greu decât să-i cerem iertare lui Dumnezeu, deoarece semenii noștri nu sunt întotdeauna la fel de milostivi ca Dumnezeu. Cu toate acestea, este important să ne împăcăm cu cei pe care i-am nedreptățit pentru a trăi în pace cu ceilalți. 

Iertarea celorlalți 

Pe lângă faptul că noi păcătuim împotriva altora, vor fi momente în care oamenii vor păcătui împotriva noastră. Inițial, putem fi supărați, răniți, ne putem simți trădați sau nu dorim să ne împăcăm cu cei care au păcătuit împotriva noastră. Acest lucru nu este neobișnuit, dar dacă dorim să trăim vieți care să Îi placă lui Dumnezeu, El ne-a poruncit în Matei 6:14-15: „Dacă iertaţi oamenilor greşelile lor, şi Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greşelile voastre. Dar, dacă nu iertaţi oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre”. 

Dacă vecinul nostru păcătuiește împotriva noastră și vine să se spovedească și să ne ceară iertare, noi îi arătăm dragostea și mila lui Dumnezeu iertându-l. Uneori poate dura ceva timp până când sentimentul de mânie sau dezamăgire dispare, dar cu ajutorul lui Dumnezeu putem ierta cu adevărat din inimă. 

Iertarea față de noi înșine 

Acesta poate fi uneori cel mai greu lucru dintre toate, pentru că s-ar putea ca noi să fi provocat un eveniment dezastruos sau să ne simțim un eșec total și să avem impresia că a ne ierta înseamnă să ne eliberăm prea ușor. În acest tip de situație, există câteva lucruri pe care trebuie să le reținem: 

  1. Dumnezeu controlează tot ceea ce se întâmplă. Poate că nu El a provocat dezastrul, dar El a dat permisiunea ca acesta să se întâmple și ne cheamă să ne încredem în El că „El va face totul spre bine” (Romani 8:28). 
  2. Dacă i-am mărturisit lui Dumnezeu greșeala noastră în această situație, El ne-a auzit și ne-a iertat așa cum a promis. 
  3. Dușmanul nostru, diavolul, iubește să ne acuze continuu, să ne amintească de vina noastră și să ne îngrămădească o vină falsă, astfel încât adevărata cauză a faptului că nu ne putem ierta pe noi înșine să vină de la el. Singurul său plan principal este să distrugă lucrarea lui Dumnezeu și pe poporul Său, iar atunci când continuăm să ne simțim împovărați, vinovați și de neiertat, diavolul cu siguranță își reușește planul în viața noastră. 

Remediul pentru aceasta este să recunoaștem de unde vine acest sentiment de vinovăție și să ne dăm seama că noi credem o minciună, pentru că orice păcat de acest fel este iertabil și, de fapt, dacă l-am mărturisit lui Dumnezeu, am fost deja iertați. 

Așadar, în numele lui Isus, puteți să-l mustrați pe diavol și să primiți de la Isus nu doar iertarea, ci și sentimentul de iertare pe care El ni-l dă atunci când ne mărturisim păcatul.  

Mă voi putea ierta vreodată? 

Răspunsul este un simplu „da”. Atunci când Dumnezeu ne-a iertat, nu mai rămâne nicio vină. Suntem liberi. 

Citiți și: Am păcătuit prea rău pentru a fi iertat de Dumnezeu? 

Distribuiți postarea