Cum să evanghelizezi?

Întrebarea presupune că evanghelizarea este ceva ce ar trebui făcut, și este corect acest lucru. Isus le-a dat porunca ucenicilor Săi înainte de a Se întoarce înapoi la Tatăl Său. Să vedem mai întâi modul în care Isus a rostit porunca Sa de a ieși și a evangheliza: ’’Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ. Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului’’ (Matei 28:18-20).

Aceste câteva versete ne învață atât de multe despre evanghelizare. În primul rând, mărturia ta să fie întotdeauna certitudinea că Hristos are toată autoritatea și că El este întotdeauna alături de tine, până la sfârșitul veacului! În al doilea rând, evanghelizarea ar trebui să aibă un scop: ar trebui să țintească producerea de urmași ai lui Hristos. În al treilea rând, evanghelizarea ar trebui să aibă un conținut mare: trebuie să îi învățăm pe alții poruncile lui Hristos Însuși. În al patrulea rând, evanghelizarea este foarte largă, Evanghelia este pentru toate națiunile de pe acest pământ. Și, în cele din urmă, oamenii care decid să-și pună încrederea în Isus ar trebui să fie botezați în numele minunat al Dumnezeului Triun, ca o mărturie a tot ceea ce Dumnezeu a făcut și va face în viața credinciosului.

Ține cont de public

Când comunici Evanghelia, este înțelept să ții cont de audiență. Evanghelizează în mod inteligent. Un mare exemplu în acest sens este Pavel despre Areopag în Fapte 17:15-34. Locuitorii din Atena adoră discuțiile și schimbul de idei noi. Pavel încearcă să construiască un pod către audiența sa, referindu-se la altarul zeului necunoscut pe care l-a găsit în orașul lor. Discursul sau predica sa este destul de filosofică, ceea ce se potrivește bine cu publicul său. De asemenea, ar trebui să fii conștient de cât de mult știe deja publicul tău. Un budist nu are conceptul unui Dumnezeu Creator, așa că este înțelept să începem de acolo. Cu un public evreu sau musulman, va exista un teren mult mai comun din care să poți începe să construiești.

Încearca să găsesti o modalitate de evanghelizare care să se potrivească cu nevoile publicului tău. În Occidentul secularizat și individualizat, evanghelizarea prin Cursul Alfa pare să funcționeze destul de bine. În fiecare seară se începe cu o masă împreună și studiile biblice evanghelistice au loc într-o atmosferă prietenoasă, informală. Ar putea fi exact lucrul după care tânjesc oamenii singuri. Într-o societate cu comunități strâns legate, încearca să găsești o persoană care te poate prezenta unei comunități sau unei familii întregi.

Propria personalitate

Caută un mod de evanghelizare care să se potrivească cu propria ta personalitate. Nu orice persoană se simte confortabilă cu vestirea Evangheliei în mod public și îndrăzneț. Unii oameni seamănă mai mult cu Andrei, fratele lui Petru, care l-a prezentat în liniște pe fratele său lui Isus (Ioan 1:40-42).

Evanghelizarea poate fi foarte grea. Uneori oamenii par să nu răspundă, sau pot fi chiar neprietenoși. Amintește-ți pilda lui Isus despre cele patru tipuri diferite de sol (Luca 8:4-15). Există pământ cu o mulțime de roci și există pământ bun și fertil. Fii ca semănătorul care a semănat Evanghelia peste tot; Dumnezeu va da roade după cum Îi place. Încearcă diferite moduri de însămânțare, nu te descuraja dacă o anumită abordare nu funcționează.

Roagă-te

Lăsă-ți mărturia să fie îmbibată de rugăciune (Efeseni 6:18, 19). Roagă-L pe Dumnezeu să te îndrume ca să știi cu cine să vorbești și în ce fel. Permite-I Duhului Sfânt să te călăuzească. Fii pregătit să sari la oportunități, chiar și atunci când acestea apar în mo-mente incomode (Efeseni 6:15). Și asigură-te că cuvintele tale sunt susținute de un stil de viață care Îl pune pe Hristos pe primul loc!

Distribuiți postarea