Cum se citește Biblia?

Citirea Bibliei poate fi atât interesantă, cât și dificilă. Este important să înțelegem că Biblia este ca o mică bibliotecă. Există 66 de cărți în ea, scrise de oameni diferiți, în timpuri diferite, cu scopuri diferite. Mărturisim că Dumnezeu ne vorbește prin toate cărțile din Biblie. Dar unele sunt mai ușor de înțeles decât altele, iar unele sunt mai direct relevante pentru noi decât altele.

Cele mai importante sfaturi

Poate că cel mai important sfat pe care ți-l putem da pe această temă este: când citești Biblia, citește-o lent, citește-o cu rugăciune și citește-o așteptând ca Dumnezeu să-ți vorbească prin ea.

Începi cu Geneza

Un loc bun pentru a începe să citești Biblia este la început. În cartea Geneza vei citi despre cum a creat Dumnezeu lumea, cum a apărut păcatul în lume și cum Domnul a început să creeze un popor care să-L onoreze. După aceea, mergi la Noul Testament și citește una sau două dintre Evanghelii care povestesc despre viața lui Isus. Marcu este cea mai scurtă Evanghelie și îți va oferi o privire de ansamblu rapidă. Ioan arată în mod clar că Isus este Fiul etern al lui Dumnezeu.

Citește Psalmii

Revenind la Vechiul Testament, poți citi o parte sau toți Psalmii. Aceasta este o colecție de cântece de laudă la adresa lui Dumnezeu. Te va ajuta să te concentrezi pe cine este Dumnezeu. Este, de asemenea, o carte minunată, deoarece în ea vei întâlni toate emoțiile umane. Oricum te-ai simți la un moment dat, va exista un psalm care să exprime acel sentiment și să îl ducă la Dumnezeu. În Noul Testament, din nou, citește câteva dintre scrisorile lui Pavel. În Romani vei avea o prezentare foarte clară a planului de mântuire al lui Dumnezeu. Filipeni te învață cum să-ți găsești bucuria în Dumnezeu și să-L slujești cu bucurie.

Din față în spate

După aceea, poate vrei să începi să citești Biblia de la început la sfârșit. Nu îți face griji dacă nu înțelegi totul. Nimeni nu o face. De aceea, la mii de ani după ce a fost scrisă, încă mai primim învățături din ea. În Vechiul Testament pot exista porțiuni lungi care sunt greu de înțeles sau chiar plictisitoare. Totuși, încearcă să nu sari peste ele. Din Vechiul Testament învățăm multe despre caracterul lui Dumnezeu, despre viața în această lume și despre nevoia noastră de un Mântuitor. Pentru a te asigura că te hrănești spiritual în fiecare zi, ar fi bine să citești în fiecare zi câte ceva atât din Vechiul Testament, cât și din Noul Testament.

După ce ai citit întreaga Biblie de la un capăt la altul, poate fi de asemenea util să te concentrezi pe anumite teme și să vezi ce are de spus Biblia despre ele. Planurile de lectură YouVersion sunt un instrument excelent pentru a face acest lucru. Apasă clic aici pentru o prezentare generală a planurilor de lectură pe care le-am scris pentru tine, sau navighează pe pagina de pornire YouVersion pentru nenumărate planuri de lectură pe diverse teme.

Citește împreună cu alții

În cele din urmă, nu suntem creștini pe cont propriu. Așadar, citirea Bibliei nu este, de asemenea, ceva doar personal. Asigură-te că mergi la o biserică în care auzi proclamat Cuvântul lui Dumnezeu. De asemenea, bisericile bune vor avea grupuri de casă în care puteți citi Biblia împreună cu alți credincioși și, împreună, să învățați mai multe din Cuvântul lui Dumnezeu.

Citește și: De ce este Biblia importantă?

Distribuiți postarea