Pentru cei care nu au făcut-o niciodată, postul poate părea o practică bizară. De ce ar renunța cineva de bunăvoie la mâncare atunci când îi este foame? În lumea modernă, autoindulgența și satisfacția instantanee sunt normale. De ce să o ai mai târziu când o poți avea acum? De ce să postești?
Exemple biblice
În Biblie, există numeroase exemple de oameni care au postit și care ne ajută să răspundem la întrebarea „De ce să postim?”. Când profetul Iona a predicat poporului din Ninive, ninivitenii au postit pentru a-și arăta pocăința și durerea pentru păcat (Iona 3:7-8). Când fiul cel mic al regelui David a fost aproape de moarte, acesta a postit pentru a-și arăta durerea și pentru a se dedica rugăciunii (2 Samuel 12:16). Când Isus a fost ispitit în deșert, El a postit pentru a se concentra asupra rugăciunii și pentru a se pregăti pentru misiunea pe care o avea de îndeplinit (Matei 4:1-2). De asemenea, imediat după dramatica sa convertire pe drumul Damascului, apostolul Pavel a postit în timp ce se ruga și încerca să înțeleagă ceea ce văzuse și ceea ce Hristos îl chema să facă (Faptele Apostolilor 9:8-9).
Postul și rugăciunea
Ceea ce este comun la toate aceste exemple este rugăciunea. Oamenii au ales să renunțe la mâncare pentru o anumită perioadă de timp pentru a-și concentra atenția asupra lui Dumnezeu prin rugăciune. Se întâmplase ceva foarte important în viața lor sau se pregăteau pentru ceva foarte important. Scopul postului este acela de a se dedica lui Dumnezeu. S-ar putea pune întrebarea: „Nu te poți dedica lui Dumnezeu fără să postești?”. Ba da, se poate. Postul nu este o cerință biblică, iar unii creștini ezită să postească deoarece postul a fost uneori abuzat de oameni care doreau să îi demonstreze lui Dumnezeu sau altora cât de sfinți erau. Isus i-a avertizat pe ucenicii Săi să nu postească pentru a-i impresiona pe alții, ci să postească în particular pentru a-L onora pe Dumnezeu (Matei 6:16-18). Dar chiar dacă postul poate fi făcut cu o motivație greșită, nu înseamnă că ar trebui să-l evităm cu totul.
Dependent doar de Dumnezeu
Pe lângă rugăciune, un motiv important pentru a posti este acela de a-ți reaminti că depinzi doar de Dumnezeu. De fiecare dată când stomacul tău răbufnește, este un memento că nu ești autosuficient, ci depinzi de Dumnezeu, care ne dă „pâinea cea de toate zilele” (Matei 6:11). Foamea are rolul de a ne reaminti că pâinea nu este Dumnezeul nostru. Dumnezeu este Dumnezeul nostru. Aprovizionarea pentru nevoile noastre vine de la Dumnezeu, nu de la noi. Când Satana L-a ispitit pe Isus să transforme pietrele în pâine, Isus a citat Vechiul Testament: „Omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu.” (Matei 4:4). În postul Său, Isus a afirmat că este dependent de Dumnezeu și ascultător doar de El, nu de stomacul său sau de orice altă nevoie pământească. Dumnezeu Tatăl urma să satisfacă nevoile lui Isus când și cum avea să creadă de cuviință. Prioritatea lui Isus trebuie să fie ascultarea doar de Dumnezeu.
Deoarece trupurile și sufletele noastre sunt conectate, postul și rugăciunea ne pot ajuta să ne reorientăm inimile și mințile către Dumnezeu și către scopurile Sale în viața noastră. Durerea și renunțarea de sine din post ne pot ajuta, de asemenea, să ne amintim de durerea și renunțarea de sine pe care Isus le-a îndurat pentru a realiza mântuirea noastră.
Cum postești?
Deci, cum se postește? Toată lumea o face diferit. Unii oameni nu mănâncă și nu beau nimic timp de douăzeci și patru de ore, fie la o ocazie specială, fie o dată pe săptămână, fie o dată pe lună. Alții beau apă sau suc de fructe în loc de mâncare. Alții încă nu mănâncă anumite tipuri de alimente pentru o perioadă de timp sau iau doar o masă în loc de trei într-o singură zi. Din cauza unor probleme medicale personale, unii oameni nu pot posti sau nu pot posti la fel de intens ca alții.
Ușor în ea
Dacă nu ați mai ținut niciodată post, încercați să vă obișnuiți cu el, poate săriți peste o singură masă și să vă rugați în timpul în care ați mânca în mod normal. Postul nu este cerut de Biblie, dar a fost practicat de credincioșii în Dumnezeu, atât în Biblie, cât și de-a lungul istoriei. Dacă vrei să crești în relația ta cu Dumnezeu sau dacă există un eveniment major în viața ta, postul ar putea fi o binecuvântare pentru tine. De ce să nu postiți?
Citiți si: Răspunde Dumnezeu la rugăciune?