Este Isus prietenul nostru cel mai bun?

Un mod de a răspunde la această întrebare ar fi: să fii prietenul lui Isus nu te ajută tare mult. Există o singură persoană în Biblie căreia Isus i se adresează ca prieten: „Prietene, ce ai venit să faci, fă!” i-a zis Isus lui Iuda când a venit să îl vândă. (Matei 26:50)

Nimeni nu îl descrie pe Isus ca prietenul lui

Nicăieri în Biblie nu este Isus descris ca prietenul cuiva. Este un singur caz unde Isus este descris ca fiind „prietenul vameșilor și păcătoșilor” (Matei 11:19). Acesta este Isus citând cuvintele mulțimii. Cu siguranță El nu neagă faptul că ar fi adevărat. Dar este foarte evident că nu este nici măcar un singur caz unde să citim că acești vameși sau păcătoși, sau chiar ucenicii lui Isus, Îl numesc pe Isus prieten.

Isus este Domnul nostru

Când oamenii Îl cunosc pe Isus cu adevărat, sunt copleșiți de cine este El. Nu i se adresează cu “prietene”. Mult mai important decât să Îl ai pe Isus ca prieten, e să Îl ai ca Domn. De sute de ori, în Noul Testament, Isus este numit „Domn”. Deci, este foarte clar că mai întâi de toate ne raportăm la El ca la Domnul nostru. El este Rege, noi suntem servitori. El poruncește, noi ascultăm.

O condiție pentru prietenia noastră

Este un pasaj unde Domnul Isus îi numește pe ucenici prietenii Săi: „Sunteți prietenii mei dacă faceți ce vă poruncesc Eu. Nu vă mai numesc robi, pentru că robul nu știe ce face stăpânul său, ci v-am numit prieteni, pentru că v-am făcut cunoscut tot ce am auzit de la Tatăl Meu.” (Ioan 15:14,15)

Isus ne numește aici prieteni, în sensul că El nu are secrete față de noi. El ne-a spus tot ce Tatăl din ceruri a vrut ca El să ne spună. În același timp, este o condiție pentru prietenia noastră cu Isus: trebuie să facem ceea ce El ne poruncește!

Da, suntem prieteni, dar nu suntem egali în niciun fel.

El este cel mai bun prieten pe care ni-l putem imagina

Dar „cel mai bun prieten”? Atâta cât ne putem permite să îl numim pe Isus prietenul nostru, El este cu siguranță cel mai bun prieten posibil. Isus ne-a spus că „Nu este mai mare dragoste decât să își dea cineva viața pentru prietenii săi.” (Ioan 15:13).  El a făcut asta! Deci da, El este cel mai bun prieten pe care îl avem.

„O, ce prieten am în Isus” este un cântec potrivit pentru a sărbători dragostea lui Isus pentru noi.

În același timp, martori din Biblie sugerează că atunci când Isus ne spune: „Sunteți prietenii mei”, cel mai bun răspuns este: „Mulțumesc, Doamne!” 

Distribuiți postarea