Răspunde Dumnezeu la rugăciune?

Cei dintre noi care credem în Dumnezeu, credem că El aude rugăciunile noastre, dar credem cu toții că El și răspunde rugăciunilor? De fapt, El o face – în felul Său și la timpul Său. S-ar putea să nu fie chiar răspunsul pe care îl dorim, și ne putem întreba dacă El ne iubește cu adevărat. Dar în timp vom realiza că felul în care El ne-a răspuns la rugăciune a fost ceea ce este mai bine pentru noi.

Nu răspunsul la care ne așteptăm

Profetul Habacuc s-a întrebat dacă Dumnezeu a iubit cu adevărat națiunea lui Iuda unde cei puternici erau profund implicați în păcat și corupție. Îi asupreau pe cei săraci și neputincioși iar Dumnezeu părea să nu facă nimic în privința asta. În Habacuc 1:2, Habacuc l-a întrebat pe Domnul: „Până când, Doamne, voi striga după ajutor și tu nu vei asculta?”

La un moment dat în viața noastră s-ar putea să fi pus aceeași întrebare. Dumnezeu i-a răspuns lui Habacuc, dar nu a fost răspunsul la care se aștepta. Soluția lui Dumnezeu la păcatul lui Iuda a fost aceea de a-i invada de babilonienii nemiloși. Habacuc s-a plâns, spunând că asta a fost excesiv, dar Dumnezeu l-a asigurat că El se va ocupa și de babilonieni (Habacuc 1:122:20). În cele din urmă, Habacuc a recunoscut că Dumnezeu este suveran. El este bun și orice s-ar întâmpla, putem avea încredere în El:

„Chiar dacă smochinul nu înflorește și în vii nu mai este rod, chiar dacă lipsește rodul din măslin și ogoarele nu mai dau hrană, chiar dacă turma din țarc este nimicită și nu mai sunt vite în grajduri, eu tot mă voi bucura în Domnul și mă voi veseli în Dumnezeul mântuirii mele! Domnul, Stăpânul, este tăria mea! El îmi face picioarele ca ale căprioarelor și mă face să pășesc pe înălțimile mele” (Habacuc 3:17-19).

Modurile în care Dumnezeu răspunde la rugăciune

 Se acceptă în general că există trei moduri în care Dumnezeu răspunde la rugăciune: ‘Da’, ‘nu’ și ‘așteaptă’.

Da

‘Da’ este răspunsul pe care dorim să-l auzim. Și este întotdeauna răspunsul atunci când îi cerem lui Dumnezeu să ne ierte păcatele în Numele lui Isus. Toți credincioșii pot depune mărturie despre dățile multe în care Dumnezeu a răspuns rugăciunilor lor în mod pozitiv – fie că este vorba de ajutor la a găsi un obiect pierdut, cererea ca El să intervină într-o situație dificilă, cererea de vindecare, protecție etc.

Nu

‘Nu’ este răspunsul pe care ne dorim cel mai puțin să-l primim. Cu toate acestea, este totuși un răspuns. S-ar putea să nu înțelegem răspunsul lui Dumnezeu la momentul respectiv. Dar în timp vom realiza că există un scop atunci când Dumnezeu spune ‘nu’. Un exemplu bun este cererea în rugăciune pentru membre, făcută de Nick Vujicic, care s-a născut fără membre. Când răspunsul lui Dumnezeu a fost ‘nu’, Nick a fost atât de dezamăgit încât a vrut să se sinucidă. Totuși, Dumnezeu l-a folosit pe Nick pentru a arăta că există o valoare mai mare în Isus decât în a avea membre. Nick știe acum de ce Dumnezeu i-a zis ‘nu’.

Așteaptă 

‘Așteaptă’ este deasemenea un răspuns dificil de primit de la Dumnezeu. Când asta se întâmplă, trebuie să ne amintim că Dumnezeu e în control și cu siguranță poate face față situației noastre. Trebuie să Îi permitem să lucreze în continuare în orice mod consideră El că este potrivit. Nu putem să mergem înaintea Lui și să facem lucrurile în modul nostru. În schimb, trebuie să fim cu adevărat răbdători și să așteptăm timpul lui Dumnezeu.

Deși Habacuc nu a putut să o vadă, Dumnezeu a lucrat tot timpul. El face același lucru în viața noastră ca și urmașii Săi. El este suveran asupra tuturor detaliilor vieții noastre. Dumnezeu într-adevăr răspunde la rugăciune.

Distribuiți postarea